неделя, 19 ноември 2017 г.

Нисък THD ? - DAC със PCM 2705C - първи етап


                 Случвало ли ви е се да си купите нов компютър, да си пуснете някое хубаво парче  през вашите скъпи стереослушалки и звука да не ви харесва?Точно така се получи при мен - нов ноутбук, а звукът е по-зле и от стария компютър. Освен това не може да се ползва усилвателя за стереослушалки, тъй като ноутбука не го разпознава като устройство. И така какво да се направи? След проучване на подобни проблеми описани във различни форуми стигнах до извода че единственото правилно решение е използване на външна звукова карта - така наречения DAC .
   След доста проучване реших да изработя USB DAC подобен на този тук , но с по-малки размери.
  Предимства  :
  1. Чипът  PCM 2705 има много ниски изкривявания - 0,006%
  2. Има много малка консумация 23mA(само DAC) и позволява захранване през USB.
  3. Позволява да се реализира много малко по размер устройство.
  4. Може да се ползва като S/PDIF Output към устройства които имат digital imput.
   Като недостатък би могло да се отбележи че ако устройството се захранва през USB порта, не могат да се ползват буфери като  TPA6120A2 примерно, заради голямата консумация.
  Моята концепция е да се реализира устройството със възможно най - малки размери и да се ползват за буфери ОУ подходящи за работа със захранващо напрежение 5V.
   Първо добре проучих документацията на фирмата Texas Instruments за PCM 2705C . В нея има препоръки за разположението на детайлите върху печатната платка които се опитах максимално да спазя. Схемата има вграден стабилизатор на 3.3V , но на мен ми хареса идеята на AlexD . Това напрежение да се осигурява от отделен стабилизатор и да не се натоварва схемата със това.  За буферни стъпала се спрях на MCP6022. Този ОУ има THD+N не повече от 0.00053% (A =1) и фирмата производител я препоръчва тъкмо като буфер в различни видове DAC. На края схемата придоби този вид:
                             
  Понеже целта ми беше минимални размери на палатката, всички детайли с изключение на  C8,C9,C11,C12   са SMD.
За проектирането на печатната платка използвах Sprint Laiot 5. Печатната платка е двустраннo фолирана като на  гърбът са пистите за +5V, а останалата площ  като екран.
                 

  

     







    При изработването използвах фоторезист Positive 20.







 Запояването на детайлите също беше много сериозно предизвикателство, имайки предвид малкият растер (0,6 mm) на изводите на PCM 2705. Приготвих поялник със много тънко изострено жило, течен флюс и пристъпих към работа. След запояването на всички детайли  измих обилно със спирт готовата платка
и тя придоби този вид.  ....




     Схемата заработи веднага,като при включването компютърът опозна веднага включеното устройство. Сложих слушалките , пуснах един FLAC файл и бях изумен от разликата в звука!
Прослушах различни видове файлове - MP3/320Kbs , FLAC и DTS.
Разликата е наистина е голяма , но е най забележителна при сравняването наMP3 от звуковата карта на ноутбука и от  PCM 2705C. Прослушах много и различни по стил записи ( поп,рок и класика) и на всякъде  PCM 2705C се представи отлично!
      С това завърши първия етап на този мой проект и вече няколко месеца го ползвам.През това време той се представи отлично!

Няма коментари:

Публикуване на коментар