събота, 14 март 2015 г.

Направи си сам студийна светкавица

   Преди време имах нужда от неголяма студийна светкавица и реших да използвам едно свое хоби - електрониката в помощ на фотографията. Имах  всички нужни електронни елементи и реших вместо да си купя да си направя светкавица.За целта разполагах с най-важното-импулсна лампа ИФК120 ,диоди,електролитни кондензатори 470uF/450V.По отношение на схемата реших да пробвам нещо по-просто но с регулиране на мощтността и като за начало пробвах тази:
Налепих схемата на макетна платка и за половин час всичко тръгна.Единствената трудоемка работа беше изработката на запалващия трансформатор който в моя случай е една феритна сърцевина D-6mm /L-30mm върху която навих вторичната намотка 1000 нав.с проводник ПЕЛ 0.08 mm. Междуслойната изолация е от кондензаторна хартия.Вторичната намотка е 10 навивки от проводник ПЕЛ 0.25mm и накрая целият трансформатор го импрегнирах с изолационен лак защото вторичното напрежение е в границите между 5000V и 10000V. Въпреки простотата и бързата реализация не бях много доволен от резултата по две причини: 1-бавно зареждане придружено от силно нагряване на зарядното съпротивление R1. 2 -невъзможност от по-плавно регулиране на мощността.Затова прегледах схемите на няколко фабрични светкавици и една ми допадна най-много  
Характерното тук е плавно регулиране на мощността с потенциометър,удвояване на изправеното напрежение и схема на удвоено запалващо напрежение (това гарантира надеждно запалване дори при 60-70V на зарядните кондензатори). След оживяване на макетна платка замених C1 със два елетролитни кондензатора блокирани с диоди (за по-малък обем).Регулирането става плавно но с голям хистерезис-30-50V. Реших да заменя динистора DB3 със стабилизатора TL431 което даде отличен резултат и схемата на силовата част доби този вид.
  Като резултат хистерезиса  спадна до 3-4V и време на зареждане при пълна мощност 1-1.5 s.Друго което промених е схемата за синхронизация защото оригиналната схема няма пропускане на предфлаша.За това потърсих подходящо решение и го намерих тук  .Разбира се и тук оживих схемата на макетна платка и добавих оптрон за галванично разделяне на светкавицата от апарата.

Някои стойности промених за по-голямо удобство при работа и накрая окончателната схема придоби следният вид-
  Частите
Платките
Имах един запазен рефлектор от автомобилен фар и закрепих към него импулсната лампа с помощта  на клеми от лустър клема (някои запояват директно изводите ,но аз реших да не рискувам).
Сега остана да побера частите в подходящ корпус- това обикновено е трудната част за мен , но случайно попаднах на един мерителен съд от много здрава пластмаса.
  Останалото са подробности и ето крайният резултат!
    В заключение мога да кажа че съм много доволен от крайният резултат и най-важното - направих го сам!

Няма коментари:

Публикуване на коментар