петък, 30 октомври 2015 г.

Усилвател за стерео слушалки клас А

   
Често слушам музика със стерео слушалки, но винаги съм усещал че нещо не достига на звука директно възпроизвеждан от компютъра или лаптопа.Решението на този проблем е използването на външен усилвател за стерео слушалки. Затова търсих подходяща схема в интернет и попаднах на ето тази:
Повече за неговата реализация може да се види тук Това представлява един сорсов повторител с един транзистор от типа MOSFET който има за товар генератор на ток реализиран с добре познатата ни схема LM 317.
Тествах схемата на макетна платка която заработи още при първото включване. Но изненадата дойде от чудесния звук - плътни баси, равномерни средни и ефирно прозрачни високи! При това без специално подбиране на детайлите.
След като се убедих в качествата на схемата, се заех да осигуря качествени детайли за окончателната реализация. Едно от първите неща беше да се набави сравнително голям радиатор защото разсейваната мощност е около 8W.Тъй като схемата е много чувствителна към пулсациите на  захранващото напрежение, двете крайни стъпала  се захранват от филтър реализиран с MOSFET транзистор. Мрежовия трансформатор който осигурих беше с вторична мощност 15W и напрежение 13V на празен ход.  Транзисторите които ползвах са B90NK50Z , диодите в захранващия блок са HER307 а електролитните кондензатори в изхода- с нисък ESR. Въпреки че схемата представлява повторител на практика звука в слушалкит с импеданс 32Ома е доста по - силен с усилвателя отколкото директно от компютъра, така че не се налага допълнително усилване  на  входният сигнал. Добавих в входа на усилвателя потенциометър за регулиране на силата на звука и схемата придоби този вид :

   Конструктивни особености - необходим е добър термичен контакт между транзисторите и LM317 към радиатора затова ги стегнах  с "п" - образна планка , аз за изолация - много тънка слюдена подложка и за по добър термичен контакт - силиконова термопаста.
  Останалите детайли са запоени на малката платка която стои на изводите на мощните  транзистори   и LM 317 .

 За получаване на малки изкривявания тока, през крайните транзистори трябва да бъде най - малко 0.25A и се определя от стойността на R3. Настройката се свежда до регулиране на напрежението на сорса на крайния транзистор до половината от захранващото напрежение чрез тримера P2.Другата особеност която не трябва да се забравя е отделни проводници за масите на входният сигнал и на транзистора които се събират на минуса на захранването. Кутията изработих от фолиран стъклотекстолит който боядисах с черен лак.

  На предната страна са разположени входните и изходни конектори и потенциометъра за усилване , а цялата задна стена е заета от радиатора.


 По време на работа температурата на радиатора дори и през лятото не надвишава 45 градуса , а на кутията - 30.
И сега след повече от две години  безупречна работа  мога да кажа че съм доволен от резултата!


4 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. От доста време се каня да пробвам схемета...
    Вчера подкарах единия канал. Наистина заработи веднага.
    Би ми се искало да е малко по-силнен изхода - пробвах го с телефона като източник.

    Дали ако вдигна малко тока от LM317, примерно от 250мА до 305мА с 4,1ом (2 резистора успоредно х 8,2ом вместо 2х10ом) ще се повиши усилването?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко ъпдейт...

      Направих и другия канал и всъщност звука е доста силен ;) , особено ако се върже към компютър.

      За експеримента пробвах с 3х10ом да вдигна малко тока, усилването не се промени, но се появи леко гъгнене и оставих оригиналния вариант.

      Изтриване
    2. Здравейте,много се извинявам че не отговорих до сега на коментарите Ви,но отсъствах от дома.
      До колкото разбирам на вас ви е нужно по-високо изходно напрежение за да е по-силен звукът в слушалките.Но тази схема е повторител и на практика каквото напрежение се подаде на входа - такова ще се получи на изхода.За да получим по-голямо изходно напрежение просто трябва да включим пред входа едно предусилващо стъпало.За целта най-добре е да се ползва двоен операционен усилвател осигуряващ усилване около 5-6 пъти.Не е нужно да бъде нещо специално - TL072/082 е напълно достатъчен.Относно стойността на R3 - с него се определя токът на генератора на ток със LM317. Този ток се подбира според транзистора който ползваме.За IRF510 токът е 250-350mA,за IRF530 - 350 до 550mA.
      А ако вместо слушалките , свържем високоговорителите от колонките за компютър - ще се получи много добра уредба с мощност 0,5 W примерно - напълно в стил Hi-End. :)

      Изтриване