вторник, 13 октомври 2015 г.

Многофункционален тригер за DSRL

Описаното устройство е мой вариант на Sma Trig 2.1 който е описан
 тук . Авторът е вложил  в това малко устройство голям брой полезни функции. Реализиран е на базата на микроконтролер ATmega88PA. С неговата помощ лесно се реализира  HDR фотография, астрофотография, дълги експозиции и др. Най подробно е описано действието на схемата , списъкът с нужните части и най важното - програмата за микроконтролера. След като се запознах със статията, реших да купя  нужните части и да изработя това устройство. За съжаление нямаше да мога да използвам разработената от автора платка,  тъй като нямах  корпус с подходящи размери. Наложи се да разработвам печатна платка според размерите на корпуса който изработих от старо дистанционно за климатик. Според неговите размери направих графичният оригинал на платката с помощта на програмата Sprint - Layout5.0 и ето нейният графичен оригинал.
С помощта на POSITIV20 прехвърлих изображението върху печатната платка и ецвах с меден хлорид. готовата платка.
 след като запоих детайлите се получи следния вид.

Детайлите от страна на спойките са smd и запояването трябва да стане много внимателно.
За целта използвах 30 w поялник с добре заточен връх.След запояването на детайлите промих платката със етилов спирт за да се избегнат утечки по платката - всички активни компоненти са MOS технология. Относно програмирането -Авторът го описва достатъчно подробно но аз трябваше да изработя един малък програматор от типа на STK 200 - 300 .
  След като  направих програматора запоих четири проводника към изводите на платката - ( MOSI, MISO, SCK и RESET) които свързах със съответните изводи на програматора.За зареждането на програмата в паметта на контролера използвах програмата Pony Prog . Копирах EEPROM и flash файловете които Автора любезно ни е предоставил и ги заредих - при мен се получи от първия път.След като включих захранването, изпробвах устройството и за моя радост всичко работеше правилно! Следващата стъпка беше да се  помести платката в корпуса и да се постави етикета. Ето окончателният вид на устройството.
 

  Ето и първият HDR  кадър заснет от 5 кадъра
В заключение мога да кажа че съм много доволен от получения резултат и използвам случая да благодаря на Автора за чудесното устройство!  Препоръчвам на всеки който се занимава с фотография и има за хоби електроника да си го изработи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар