сряда, 5 октомври 2016 г.

Моят Trigger Trap

               Това е мой вариант на хардуера който дава възможност да работим със приложението за смартфони TriggerTrap виж.Това е приложение което ни позволява да управляваме нашият DSLR за да правим HDR и Timelapse. Освен това работи като дистанционен пулт и има много други възможности
 Разбира се е нужно и устройство което да направи връзка между смартфона и фотоапарата то се предлага тук .
    Аз реших да си направя такова устройство и за целта първо изследвах сигнала от изхода за слушалки на моя смартфон. В момента на задействане изходния сигнал е приблизително 180 mV RMS. Оригиналното устройство най - вероятно е реализирано със микроконтролер , но аз реших да използвам просто аналогово решение. Като за начало започнах експерименти с схема на прецизен детектор , който да преобразува импулсите в напрежение което да задейства отпушването на транзистора като ключ.


   Така в този вид схемата работи идеално, но изисква двуполярно захранване и прави устройството обемисто и тежко. Решението е да се използва еднополярно захранване, а операционния усилвател със MOS структора и ниско захранващо напрежение. И така на следващия етап за захранване използвах 3V батерия LR2532  и операционен усилвател TLC 272 , а за ключ, "цифров"транзистор PDTC144ES.И така след редица експерименти схемата доби този вид:


  За да се постигне минимални размери използвах SMD елементи разположени от едната страна на печатната платка, а батерията от другата странa .

  Размерите са 27mm / 24mm и на края придоби следния вид:



  За по-голяма здравина, изработих корпусаот месингова ламарина. Това е също и добър екран и не позволява вънщни смущения да пречат на работата на устройството. За по-добър външен вид облепих от вън със самозалепващо PVC фолио.
   








     В заключение мога да кажа следното:
   - Устройството работи стабилно дори и когато силата на звука от слущалките не е усилена до край (ако забравите да усилите звука на смартфона приложението ще ви напомни да го направите).
  -Малките размерите не затрудняват работата и лесно намира място в чантата на апарата.
  -Струва си да го ползвате дори и само като дистанционен пулт, но всъщност възможностите му са много по-големи.
      След като го ползвам вече няколко месеца нямах никакви проблеми.

1 коментар:

  1. Към настоящият момент (2019 г.) приложението за Android не се поддържа поради това че фирмата Trigger Trap се е оттеглила от пазара поради причини от производствен характер.
    Това е много жалко защото хардуерното устройство + приложението за Android бяха идеални за всеки фотограф с DSLR камера!
    Но за всеки който се интересува мога да съобщя, че създадения от мен хардуер работи със всички приложения за Android за управление на DSRL камери за HDR снимки , Tyme Laps и всички други които ползват изхода за слушалки. Просто трябва да се изтегли подходящото приложение за смартфона ,да се включи устройството и това е !

    ОтговорИзтриване